![](/media/lib/234/n-neurony-dopaminergiczne-366d8607df92de5ccc32fc81d9771934.jpg)
Neurony dopaminowe z komórek skóry
7 grudnia 2015, 11:39Zespół z Uniwersytetu w Buffalo odkrył, w jaki sposób zwiększyć liczbę neuronów dopaminowych otrzymywanych z komórek skóry, co daje nadzieję na wykorzystanie ich w leczeniu choroby Parkinsona.
![](/media/lib/259/n-lod-na-bajkale-949832a695a490270c1b487bba0a94bb.jpg)
Papuga z Syberii
26 października 2016, 16:51Na Syberii znaleziono skamieniałość papugi. To najdalej na północ wysunięte miejsce, w jakim doszło do takiego odkrycia. Na kość skoku (łac. tarsometatarsus) ptaka natrafiono w zatoce na wyspie Olchon na Bajkale. Jej wiek ocenia się na 16-18 mln lat.
![](/media/lib/279/n-taosi-2638044b0bb2668c6582b287f7b9f34a.jpg)
W Taosi odkryto najstarszy pałac imperialny w Chinach
14 czerwca 2017, 09:07Stanowisko Taosi w prowincji Shanxi znane jest od dziesięcioleci. Odkryto tam m.in. najstarsze w Azji Wschodniej obserwatorium astronomiczne. Niektórzy z chiński archeologów sądzą, że Taosi było stolicą państwa Youtang podbitego przez legendarnego cesarza Yao, który następnie uczynił z miasta swoją stolicę. Najnowsze prace archeologiczne wydają się potwierdzać tę hipotezę
![](/media/lib/305/n-farmaceutyki-1decf2cb778ade756d3d5fef62f2a6a5.jpg)
Leki sprzed 400 lat? Naukowcy sprawdzą, jak działały
9 kwietnia 2018, 08:33Naukowcy odtworzą staropolskie leki i terapeutyki na podstawie recept sprzed 400 lat. Farmaceuci i biotechnolodzy pod kierunkiem historyka z Uniwersytetu Wrocławskiego zrekonstruują i sprawdzą jak działały medykamenty opisywane w historycznych źródłach.
![](/media/lib/332/n-dzins-6c4f12d96436218095f1d04127817e7d.jpg)
Proekologiczny dżins: laser zastąpi wybielanie
12 grudnia 2018, 14:40Modne postarzane dżinsy można uzyskać w bardziej ekologiczny sposób - nie za pomocą wybielania, ale obróbki laserem CO2.
![](/media/lib/357/n-turing-95721a72d25a934e494ecc7eb711eb7f.jpg)
Alan Turing twarzą nowego 50-funtowego banknotu
15 lipca 2019, 11:52Mark Carney, Gubernator Bank of England, poinformował, że na nowym 50-funtowym banknocie znajdzie się portret Alana Turinga. Podczas wystąpienia w Science and Industry Museum w Manchesterze gubernator ujawnił wygląd nowego banknotu.
![](/media/lib/381/n-diewica-1cfa3c987b7150f1e4028a8dbfb3c9db.jpg)
Cztery Scytyjki w jednym kurhanie. Interesujące znalezisko znad Donu
2 stycznia 2020, 17:13Naukowcy z Instytutu Archeologii Rosyjskiej Akademii Nauk donieśli o odkryciu interesującego pochówku czterech scytyjskich kobiet. Bogato wyposażony kurhan został tylko częściowo splądrowany, dzięki czemu uczeni mają nadzieję lepiej poznać rolę kobiet w kulturze Scytów.
![](/media/lib/406/n-polnocnechiny-d26f36f33da0dd32900e4596a8c02a97.jpg)
W starożytnych północnych Chinach zmiany genetyczne idą w parze ze zmianami gospodarczymi
5 czerwca 2020, 11:34W północnych Chinach pojawiły się jedne z pierwszych wysoko zorganizowanych społeczności, których podstawę utrzymania stanowiła uprawa prosa. Specjaliści wyróżniają dwa główne centra tych upraw – baseny Rzeki Źółtej (Huang He) oraz Xiliao He (Zachodniej Rzeki Liao). Chcąc poznać historię genetyczną tych ludów dokonali porównania 55 genomów sprzed 7500–1500 lat z basenów Rzeki Żółtej, Xiliao He oraz Amuru
![](/media/lib/440/n-szczep-f6c904952dd6d1eec115fd21e78fda9b.jpg)
Zagadka przemieszczającego się DNA rozwiązana po ponad dekadzie
22 stycznia 2021, 04:32Ponad dekadę temu genetycy roślin zauważyli coś dziwnego. Badając szczepione rośliny stwierdzili, że w komórkach każdej z nich istnieją sygnały wskazujące, że doszło między nimi do wymiany dużych ilości DNA. Samo w sobie nie jest to niczym dziwnym, nie od dzisiaj wiemy o horyzontalnym transferze genów. Jednak w tym wypadku wydało się, że doszło do transferu całego nietkniętego genomu chloroplastów
![](/media/lib/457/n-kombucha-57fdf61b2f5f66ed0d97e826f017da45.jpg)
Łódź: naukowcy pracują nad innowacyjną technologią produkcji kombuchy
8 czerwca 2021, 12:25Politechnika Łódzka jest partnerem projektu, którego celem jest wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji kombuchy - napoju o ciekawym smaku i działaniu prozdrowotnym. Konsorcjum chce ustabilizować cechy smakowe i zapachowe napoju, zmaksymalizować jego działanie prozdrowotne i wydłużyć trwałość. Badania prowadzone są na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Kieruje nimi dr hab. inż. Edyta Kordialik-Bogacka.